Σιδερένια κάγκελα και πόρτες αυλής. Κλασικές περιπτώσεις διάβρωσης και σκουριάς. Για να δούμε μεθόδους επικάλυψης με υλικά συντήρησης (βάψιμο).

Κάγκελα

 1. Καθε χρονο πρέπει να ελέγχουμε τα κάγκελα μας για σημεία σκουριάς κυρίως στα σημεία κόλλησης. Θα δούμε το κοκκινωπό χρώμα της σκουριάς να “βγαίνει” στην αρχή με μορφή στιγμάτων και μετα με “φούσκωμα” του χρώματος στο σημείο. Μην το αφήσετε να επεκταθεί. Προλάβετε το όσο είναι μικρό. Κάντε συνολική παρατήρηση του κάγκελου, γύρω-γύρω και αφαιρέστε με μια σπάτουλα τα σαθρά σημεία.
 2. Ξεκολλήστε τα αναρριχώμενα φυτά απο τα κάγκελλα κλαδέψτε τα γενναία, οταν είναι η εποχή και συνδυάστε την περιποίηση του φυτού με αυτή του κάγκελου.
 3. Συνεχίστε να βγάζετε εντελώς τα φουσκωμένα χρώματα με μια συρματόβουρτσα ακόμη και με ένα μικρό καυστηράκι του υδραυλικού. Μην αφήσετε το παραμικρό. Η δουλειά αυτή είναι και η πιο βασική στη συντήρηση του κάγκελλου.
 4. Πλύντε με πετρέλαιο τα ξυσμένα σημεία, και σκουπίστε με ένα παλιόπανο. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή και σχολαστικότητα στα σημεία που υπάρχει κόλληση.
 5. Χρησιμοποιήστε, ένα προϊόν που μετατρέπει την σκουριά σε σίδερο και βάψτε τα ξυσμένα σημεία δύο φορές. Προσεχετε μη σας ξεφεύγουν άβαφα μέρη. Μη βιάζεστε.
 6. Βάψτε, δύο χέρια με μίνιο όλα τα ξυσμένα μέρη και αφήστε το δύο μέρες. Μη βάφετε όταν βρέχει βέβαια γιατί το νερό περνάει από κάτω από το νέο χρώμα.
 7. Πάρτε με προσοχή την απόχρωση από το χρώμα που είναι βαμμένο το κάγκελλο, χρησιμοποιώντας τα κομμάτια από τα σαθρά που ξύσατε. Προσέχτε. Αν έχετε περισσευούμενη μπογιά απο περασμένο βάψιμο, μπορεί να εχει ξεθωριάσει. Βάψτε δοκιμαστικά ένα μέρος για να βεβαιωθείτε. Μη βάφετε με χρώματα που περιέχουν μόλυβδο. Ζητήστε οικολογικά. Στα σημεία που ακουμπάει το κάγκελλο στη μάντρα πασπαλίστε μπόλικο χρώμα ή βάλτε σιλικόνες που βάφονται.
 8. Βάψτε με υπομονή και επιμονή. Πρώτα την έξω πλευρά και μετά την μέσα δύο χέρια, και σκουπίζετε τις σταγόνες που πέφτουν. Οπωσδήποτε βάλτε χαρτονάκια για να προστατεύετε τη μάντρα και τα φυτά σας. Μη βάφετε με πιστόλι τα κάγκελλα σας δεν βάφονται καλά και θα βάψετε και το αυτοκίνητο σας και του γείτονα. Χρησιμοποιήστε όλα τα μέσα ασφαλείας (μάσκα, γάντια, ειδικά ρούχα, καπέλλο κλπ).
 9. Τελειώστε πρώτα τα κάγκελλα, στερεώστε πάλι πάνω τους τα αναρριχώμενα με πλαστικές δέστρες ή σπάγγο όχι με σύρματα, πληγώνουν και τα φυτά και τα κάγκελλα και μετά αρχίστε τις πόρτες.

 

Πόρτες αυλής

Εδώ θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

 1. Εδώ πολύ σημαντικός είναι ο μεντεσές ή τα ροδάκια αν είναι συρόμενη και οι κλειδαριές με τα χερούλια. Ο μεντεσές μπορεί να καταστρέψει όλη την πόρτα μας. Θέλει λαδάκι ή διαφανές γράσσο κάθε μήνα. Αλλοιώς θα ξεκολλήσει άμα η πόρτα δεν ανοίγει με ευκολία χρησιμοποήστε σπρεϊ κατά τις σκουριάς. Και στα ροδάκια τα ίδια γίνονται. Πρώτα θα συντηρήσετε αυτά και μετά θα βάψετε.
 2. Τυλίχτε με ταινίες τα χερούλια και τις κλειδαριές. Μην τα βάφετε είναι τσαπατσουλιά άσε που η βαμμένη κλειδαριά δεν λειτουργεί. Συντηρήστε την με λάδωμα. Κλειδώστε και ξεκλειδώστε πολλές φορές για να πάει παντού το λάδι και μετά τα σκουπίζετε με ένα πανάκι.
 3. Φέρτε γύρω πολλές φορές με προσοχή την πόρτα, μήπως έχει τρύπες. Βάλτε ακρυλική σιλικόνη που βάφεται και βουλώστε τις. Προσέχτε ιδιαίτερα το πάνω και το κάτω μέρος.
 4. Αν η πόρτα έχει “φύλλα” προσέχτε τα σημεία σύνδεσης τους. Αν έχει νταμπλάδες προσέχτε τις ιδιαίτερα.
 5. Δοκιμάζετε πολλές φορές τα σημεία στερέωσης της πόρτας ειδικά σε μεγάλες συρόμενες πόρτες. Καλό είναι να αποφεύγονται οι μεγάλες πόρτες με μεγάλο βάρος είναι και αντιαισθητικές. Δεν είναι εργοστάσιο.
 6. Στις ηλεκτρικές πορτες ζητηστε απο τον εγκαταστάτη να βάλει το μοτέρ σκεπασμένο και μονωμένο πάνω σε χοντρό ξύλινο τάκο.

 

Ευχόμαστε σε ολους… Καλη δουλειά…

Μπορείτε να γράψετε και εσείς τις συμβουλές σας στα σχόλια από κάτω