Μερικά χρήσιμα και πρακτικά tips που θα σας διευκολύνουν σχετικά με τις βίδες.

  1. Όταν θέλουμε να ξεβιδώσουμε μια βίδα σκουριασμένη, μπορούμε να θερμάνουμε το κεφάλι της (με ένα αναπτήρα) πριν την ξεβιδώσουμε. Μπορούμε επίσης να θερμάνουμε την άκρη ενός κατσαβιδιού, η οποία θα μεταδώσει τη θερμότητα μόλις τοποθετηθεί πάνω στη βίδα. Υπάρχει κι άλλος τρόπος για να ξεβιδώσουμε μια σκουριασμένη βίδα ή ένα μπουλόνι, ρίχνοντας αργά-αργά ξύδι ( αν δεν υπάρχει πρόβλημα με το υλικό που είναι βιδωμένη ). Περιμένουμε 15 λεπτά και ξεβιδώνουμε σιγά-σιγά με κατσαβίδι ή ειδικό κλειδί. Επίσης, αν η βίδα έχει σκουριάσει και δεν μπορείτε να την ξεβιδώσετε, ρίξτε πάνω της ανθρακούχο νερό.
  2. Για να προστατέψετε τη βίδα από τη σκουριά πριν τη βιδώσετε κάπου αλείψτε την με παραφίνη.
  3. Αν πρόκειται να βάλετε βίδα σε ξύλο, για να την σταθεροποιήσετε βουτήξτε τη βίδα σε καθαρή αμμωνία και βιδώστε την αμέσως. Επίσης, χρησιμοποιήστε ξυλόβιδα!
  4. Φτιάχτε την σωστή τρύπα για την ανάλογη βίδα. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το τρυπάνι για να φτιάξετε τρύπα που θα βάλετε βίδα πρέπει η τρύπα να έχει το σωστό βάθος, ώστε όταν βάλετε την βίδα να μη “κολυμπάει” μέσα σ’ αυτή και να μη σας πιάνει κρίση πανικού ότι χαλάσατε τον τοίχο ή το τραπέζι σας. Υπάρχει ένα απλό κολπάκι: Βάλτε τη βίδα δίπλα στο τρυπάνι και βάλτε μονωτική ταινία εκεί που φτάνει το κεφάλι της βίδας. Ετσι, όταν θα πάτε να κάνετε την τρύπα θα προσέξετε να μη ξεπεράσει τη μονωτική ταινία.
  5. Πριν βιδώσετε τη βίδα,τρίψτε τη σε σαπούνι. Έτσι και εύκολα θα βιδώσει και αν σε μερικά χρόνια θελήσετε να την ξεβιδώσετε θα το κάνετε επίσης πανεύκολα.
  6. Αν η βίδα που έχετε είναι μικρή και η τρύπα που πρέπει να μπει είναι μεγάλη ρίξτε μέσα στην τρύπα λίγη κόλλα, περιμένετε να ξεραθεί λίγο και μετά… βιδώστε τη βίδα.
  7. Αν πρόκειται να βάλετε βίδα σε ξύλο, για να την σταθεροποιήσετε βουτήξτε τη βίδα σε καθαρή αμμωνία και βιδώστε την αμέσως. Αν το ξύλο που θα βάλετε τη βίδα είναι σκληρό γδάρτε ένα κομμάτι σαπούνι με τη βίδα.