Το χρώμα στη ζωή μας είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο το οποίο καθορίζει την ψυχολογική μας διάθεση. Διαλέγοντας τα σωστά χρώματα με βάση τις προσωπικές μας ανάγκες και θέλω μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την καθημερινότητα μας.

 

Δύο οι βασικές κατηγορίες χρωμάτων.

Στα “ζεστά” χρώματα ανήκουν το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο. Τα χρώματα αυτά προκαλούν μια θετική αίσθηση όπως ζεστασιά και άνεση, αλλά και αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό και εχθρότητα.

Στα “ψυχρά” χρώματα περιλαμβάνονται το μπλε, το μοβ και το πράσινο. Τα χρώματα αυτά προκαλούν ηρεμία και ανακούφιση, αν και μπορεί να ξυπνήσουν και συναισθήματα θλίψης και αδιαφορίας.

 

Παρακάτω υπάρχουν κάποια παραδείγματα ως προς το πώς κάποια χρώματα γίνονται αντιληπτά και τι “μηνύματα” μεταφέρουν.

Άσπρο

Λευκό: Το παγκόσμιο χρώμα ειρήνης και καθαρότητας.

Κίτρινο

Κίτρινο: Μπορεί να μεταφέρει αντικρουόμενα  μηνύματα. Λαμπερό και άκρως ορατό, τραβάει την προσοχή, δημιουργεί ευτυχία (χαρά) αλλά και ζεστασιά. Διεγείρει πνευματικά γι’αυτό βοηθάει, η διακριτική του παρουσία, σε εργασιακούς χώρους. Προσοχή στην υπερβολή του κίτρινου χρώματος καθώς μπορεί να προκαλέσει ανησυχία αλλά και επιθετικότητα.

Πορτοκαλί

Πορτοκαλί: Συνδυάζει τις ιδιότητες του κόκκινου και του κίτρινου, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται για να τραβούν την προσοχή. Δημιουργεί παιχνιδιάρικη διάθεση, ζωηρά συναισθήματα. Το πορτοκαλί είναι ένα χρώμα που ανοίγει την όρεξη.

Κόκκινο

Κόκκινο: Ένα έντονο χρώμα που μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα. Μπορεί να φέρει στο μυαλό αίμα και πόλεμο αλλά και αγάπη και πάθος. Είναι γνωστό ότι αυξάνει την πίεση του ατόμου και ότι διεγείρει την πείνα. Το κόκκινο μπορεί να δείξει δυναμισμό και επιτυχία. Διεγείρει πνευματικά αλλά και σωματικά.

Ροζ

Ροζ: ένα γυναικείο χρώμα που προκαλεί συναισθήματα αθωότητας και απλότητας. Γενικά βοηθάει στην έκφραση των συναισθημάτων και την εξισορρόπησή τους.

Μωβ

Μοβ: Υποδηλώνει βασιλικό αξίωμα, μυστήριο και πνευματικότητα. Ως συνδυασμός κόκκινου και μπλε, έχει ταυτόχρονα θερμές και ψυχρές ιδιότητες. Το βρίσκεις σε πολλά εκπαιδευτικά και πολυτελή προϊόντα. Το μοβ είναι ένα χρώμα που δε συναντά κανείς στην φύση. Αυτό του προσδίδει μυστήριο και πολυτέλεια.

Μπλε

Μπλε:  Ένα ήρεμο χρώμα που μπορεί να δημιουργήσει εικόνες εξουσίας, επιτυχίας και ασφάλειας. Οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι τους αρέσει τουλάχιστον μία από τις αποχρώσεις του μπλε. Αποχρώσεις του, όπως το γαλάζιο και το σιέλ, μπορούν να μειώσουν την διάθεση για φαγητό.

Πράσινο

Πράσινο: Αντιπροσωπεύει την ζωή και την ανανέωση. Είναι ένα χρώμα που ηρεμεί, γαληνεύει και αναπαύει αλλά μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύσει την ζήλεια και την απειρία. Είναι σύμβολο γονιμότητας αλλά και ευημερίας.

Καφέ

Καφέ: Το καφέ είναι συνδεδεμένο με την φύση, το ξύλο και την χρησιμότητα. Εκπέμπει απλότητα, ζεστασιά και σιγουριά. Είναι ένα ουδέτερο χρώμα που προσφέρει σταθερότητα και ευνοεί την συνεργασία.

Γκρι

Γκρι: Φυσικό και ψυχρό.

Μαύρο

Μαύρο: Συμβολίζει την απειλή ή το κακό, δημοφιλές ως ένδειξη δύναμης. Εκφράζει τη σοβαρότητα και την επισημότητα γι’αυτό προτιμάτε σε επίσημες ενδυμασίες.

 

Για να δούμε παρακάτω μερικά παραδείγματα για το πώς τα χρώματα μπορούν να λειτουργήσουν στον χώρο.

 

Κίτρινο & Πορτοκάλι

Προσθέτοντας καλοκαιρινές και φθινοπωρινές αποχρώσεις στο δωμάτιό σας, από κίτρινο μέχρι κόκκινο χρώμα, βοηθάει να δημιουργήσετε μια ζεστή φιλόξενη ατμόσφαιρα. Αυτοί οι δυναμικοί τόνοι μπορούν να φέρουν ενέργεια στο σπίτι σας, δημιουργώντας μια φιλόξενη αίσθηση. Δουλεύουν ιδιαίτερα καλά σε κοινωνικούς χώρους. Συνδυάζουμε με ξύλινο δάπεδο και προσθέτουμε ένα τζάκι για να φέρουμε πραγματικά τη ζωή στο δωμάτιό μας.

Ροζ & Κόκκινα

Χρησιμοποιήστε αυτές τις αποχρώσεις για να υποκινήσετε διαφορετικές διαθέσεις μέσα στο χώρο σας. Το ζωντανό κόκκινο δημιουργεί ένα κομβικό σημείο και βοηθά να δημιουργήσετε μια αίσθηση πολυτέλειας. Το ροζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσετε ένα ζεστό, φιλόξενο και μαλακό χώρο. Κάντε αντίθεση με το κόκκινο με μαλακά ροζ για να φέρετε πραγματικά στο χώρο σας τη ζωή .

Μπλε & γκρι

Τα μπλε και τα γκρι μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε έναν ήρεμο, καταπραϋντικό και χαλαρωτικό χώρο. Μαλακότερες αποχρώσεις προσφέρουν γαλήνη και ηρεμία και μπορούν να λειτουργήσουν καλά μαζί με φωτεινά ουλτραμαρινς που ανανεώνουν το χώρο σας και του δίνουν ενέργεια. Αυτά τα χρώματα λειτουργούν καλά σε ανοιχτούς χώρους. Βοηθούν να σπάσει το δωμάτιο δημιουργώντας ένα χαλαρωτικό τονικό σύστημα.

Πράσινα

Το πράσινο είναι ένα χρώμα που συμβολίζει τη φύση, την αναγέννηση και τη ζωτικότητα και είναι ιδανικό για την αναζωογόνηση σε ένα δωμάτιο, λειτουργεί ιδιαίτερα καλά όταν είναι επιθυμητή η ηρεμία, όπως μέσα σε υπνοδωμάτια, μπάνια και καθιστικά. Οι απαλοί τόνοι ελιάς μπορούν να προσφέρουν μια διακριτική εμφάνιση, ηρεμώντας και χαλαρώνοντας το χώρο και την διάθεση. Έντονα πράσινα προσθέτουν ενέργεια και λειτουργούν καλά σε ένα σύγχρονο χώρο, προσφέροντας το ιδανικό χρώμα σε αντίθεση με δροσερά ουδέτερα.

Ουδέτερα

Τα ουδέτερα χρώματα είναι σύγχρονα, κλασικά και εξαιρετικά δημοφιλής σε εσωτερικούς χώρους. Η ευελιξία τους μπορούν να κάνουν το χώρο σας να φανεί σύγχρονος ή κλασικός, κομψός ή άνετος. Συνδυάστε τα σε ένα χαρακτηριστικό τοίχο με μια έντονη διακόσμηση για τη δική σας εξατομικευμένη εμφάνιση.

 

Τα θερμά χρώματα είναι καλό να αποφεύγονται από άτομα με υπέρταση και από εκείνα που πάσχουν από συχνές αιμορραγίες.