Αγοράσες ένα αλυσοπρίονο και τώρα οι ανησυχίες σου για το κόψημο των ξύλων νομίζεις οτι τελείωσαν, έτσι δεν είναι; Όχι τόσο γρήγορα. Ναι , από τώρα και στο εξής θα μειώσεις σχετικά το κόστος των καυσίμων σου, καθώς θα κόβεις τα δικά σου καυσόξυλα. Αλλά υπάρχουν πολλά που πηγαίνουν μαζί με την κατοχή και τη λειτουργία ενός αλυσοπρίονου, για αν έχετε την παραμικρή ελπίδα να χρησιμοποιθει αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

 

Βασικά

Μερικά εξειδικευμένα εργαλεία χειρός είναι όλα όσα χρειάζεσαι για να κρατήσεις το πριόνι σου σε καλή κατάσταση λειτουργίας. Το αλυσοπρίονο θα πρέπει να έρχεται με ένα scrench ( συνδυασμός κατσαβίδι και κλειδί ) για τη βασική του συντήρηση. ( Εάν έχετε ήδη χάσει το scrench, μπορείτε πάντα να πάρετε ένα για αντικατάσταση. )

Θα χρειαστείς επίσης ένα βασικό κιτ λιμαρίσματος και ένα μετρητή βάθους, κατάλληλα για το συγκεκριμένο αλυσοπρίονο και την αλυσίδα του. Ανάλογα με τη σκληρότητα του ξύλου που κόβεις, ή αν είναι κατεψυγμένα, θα πρέπει να λιμάρεις ελαφρά τα δόντια του πριονιού σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μερικοί ξυλοκόποι λιμάρουν τα δόντια κάθε φορά που γεμίζουν τη δεξαμενή καυσίμου ή κάθε δεύτερο γέμισμα. Πηγένε την αλυσίδα για επαγγελματικό λιμάρισμα αφού την έχετε λιμάρει μόνος σας αρκετές φορές .

Μην υποτιμάς τα συστήματα ασφαλείας όταν κάνεις δουλειά με αλυσοπρίονο. Θα χρειαστείς ένα κράνος με προστατευτικό προσώπου, λαιμού και γάντια. Και μην αγνοήσεις τα υποδήματα. Οι μπότες εργασίας είναι εντάξει εάν χρησιμοποιείτε το αλυσοπρίονο σας στην πίσω αυλή του σπιτίου σας, αλλά αν είστε έξω στο δάσος, είναι ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό να φοράς μπότες υλοτομίας.

Ποτέ μην πάς στο δάσος χωρίς ένα καλά εξοπλισμένο κουτί πρώτων βοηθειών με τουλάχιστον έναν επίδεσμο πήξης του αίματος. Δεν είναι αστείο. Αν κοπείς με αλυσοπρίονο στην αυλή είναι αρκετά κακό. Αν κοπείς έξω στο δάσος θέτεις τη ζωή σου σε κίνδυνο. Εάν σχεδιάζεις να κοψείς στα βαθιά δάση, να πάρεις μια σημαία οδικής ασφάλειας, οποιουδήποτε είδους, και να την βάλεις από την πλευρά του δημόσιου δρόμου όπου κι αν σταματάς για να κάνεις τη δουλειά σου . Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να δώσεις σε ένα άτομο από το 166 τη θέση σου. Και ακόμα κι αν είστε συνδεδεμένοι μέσω GPS ένα οπτικό, όπως μια πορτοκαλί σημαία, το κάνει πολύ πιο εύκολο να σε βρουν.

Γέμισε το κιτ υλοτομίας σου με μερικές σφήνες υλοτομίας και ένα γάντζο υπερύψωσης. Θα βάζεις τις σφήνες στο κόψιμο για να κρατάνε το δέντρο από το να γέρνει πίσω προς το πριόνι όσο κόβεις. Οι σφήνες είναι επίσης χρήσιμέ και αφού πέσει το δέντρο. Μπορείς να βάλεις μια ή περισσότερες σφήνες όσο κόβεις τους κορμούς στο έδαφος και να μην τσιμπάει το πριόνι μέσα στο ξύλο. Ένας γάντζος υπερύψωσης είναι ένα κομμάτι της λίστας των εργαλείων που θα γίνει γρήγορα απαραίτητο. Είναι ένα γιγαντιαίο άγκιστρο που χρησιμοποιείται για το γύρισμα και την τοποθέτηση των κορμών.

Προμήθειες

Θα χρειαστείτε φρέσκο ​​καύσιμο. Ένα μπιτόνι για καύσιμα για να μπορείτε να το μεταφέρετε στο δάσος εύκολα και λάδι δίχρονων κινητήρων με σταθεροποιητή καυσίμου μέσα. Η σταθεροποίηση των καυσίμων είναι σημαντική. Το σημερινό καύσιμο αιθανόλης μπορεί να χαλάσει μέσα σε ένα χρόνο, ειδικά στο κρύο. Δεδομένου ότι ένα αλυσοπρίονο λειτουργεί σε υψηλές στροφές ( συχνά άνω των 10.000 rpm ), αρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να καταστραφεί μια μηχανή.

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να έχετε μια εφεδρική αλυσίδα ( ή δύο, αν οι συνθήκες κοπής σας είναι σκληρές ) και μια εφεδρική λάμα.

Διαβάστε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή για να μάθετε τις απαιτήσεις γράσου του πριονιού. Το πριόνι μπορεί να περιέχει και ένα πιστόλι γράσου στην συσκευασία για την λίπανση του αλυσοπρίονου. Αν όχι, ζητήστε ένα από τον πωλητή ή αγοράσετε ένα online.

Θα χρειαστείτε επίσης και λάδι. Χρησιμοποιήστε ένα βαρύ για το καλοκαίρι και ένα πίο λεπτό για το χειμώνα.

Extras

Για το χειμώνα, για να μείνεις ζεστός και σχετικά καθαρός χρειάζετε μια φαρδιά βαμβακερή φόρμα. Μπλε τζιν και ένα πουκάμισο εργασίας από μέσα. ( Κρατάμε τις φόρμες τυλιγμένες σε μια τσάντα, μαζί με τις μπότες, γάντια, κράνος , κλπ. )

 

Δείτε!

Δείτε περισσότερα στην κατηγορία Κήπος - Δάσος - Αγρος

μέσα στο youtools.gr!

Δείτε!